PERU
1. OPĆI PODACI
Republika Peru nalazi se na zapadu Južne Amerike i graniči se sa Ekvadorom, Kolumbijom, Brazilom, Bolivijom, Čileom dok se na zapadu nalazi Tihi ocean. Teritorij Perua je kolijevka jedne od najstarijih civilizacija na svijetu, Norte Chico, ali i jedne od najpoznatijih i najnaprednijih civilizacija svijeta, carstva Inka. Španjolsko carstvo je pokorila ovo područje tokom 16. stoljeća i osnovala Vicekraljevstvo sa glavnim gradom Limom. Nakon stjecanja nezavisnosti, 1821. godine Peru je prolazio kroz razdoblja političkih nemira i kriza. Teritorij Perua koji zauzima površinu od nešto više od 1.285.000 km2 podijeljen je na 25 regija. Službeni jezik u Peruu je španjolski ali su u upotrebi i kečua i ajmara jezici.
Površina zemlje: 1.285.000 km2
Broj stanovnika: 27.925.628
Glavni grad: Lima ( 9,2 milijuna stanovnika)
Nacionalnost: 45% su Indijanci, 37% Mestici (mješoviti bijelci i Indijanci), 15% Europljani, 3% Kinezi, Crnci i ostali
Zvanični jezik: Španjolski
2. VIZE
Za državljane RH nije potrebna viza za ulazak u zemlju.
3. CJEPIVA I ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Ne postoji bojazan od epidemija i zaraznih bolesti.
4. VREMENSKA ZONA
Peru se nalazi u UTC -6 vremenskoj zoni.
5. KLIMA
Klima Perua ima dvije glavne sezone: vlažnu i suhu. Temperatura je uglavnom pod utjecajem visine: što se više penjete postaje sve hladnije. Na teritoriju Perua se mogu izdvojiti 3 potpuno različita klimatske regije: obalska, planinska i šumska klimatska zona.
6. HRANA
Kuhinja Perua se smatra za jednu od najboljih, ne samo u Južnoj Americi nego u cijelom svijetu. Temelji se na neobičnom bogatstvu namirnica te je stoga nevjerojatno ukusna, vrlo originalna i raznolika. Uz krumpir (papa) i kukuruz (choclo), među osnovnim namirnicama je i brojno povrće, slatki krumpir (camote) i korijen yucce ili manioke te voće među kojima su različite banane, pa i one za kuhanje, omiljeni avokado, papaja. U kuhinji se koristi i puno vrsta morskih i slatkovodnih riba i plodova te različito meso, piletina, junetina i svinjetina, kao i meso koza, zamoraca, ljama, alpake i različite divljači. Tipična peruanska jela su: Adobo de cerdo - svinjetina u gustom umaku s rižom, Aji de galina - jelo od komadića piletine u umaku od mlijeka, luka, čilija, bijelog luka, oraha i sira, Arroz con maricos - riža s morskim plodovima, choclo - kuhani kukuruz koji se najčešće poslužuje sa sirom, ceviche - svježa riba i morski plodovi u marinadi od limuna, luka i rajčice, Lomo saltado - komadi mesa marinirani u umaku od soje, čilija, bijelog luka, crvenog luka, rajčica pečeni na roštilju sa krumpirom.
Među najomiljenijim tradicionalnim napitcima je piće od kukuruza chica de jora i chica morada, ukusan, sladak i osvježavajući bezalkoholni napitak od grimiznog kukuruza s cimetom koji podsjeća na kuhano vino, a pije se rashlađen. Peruanci se mogu pohvaliti i svojom colom, žutom limunadom koja ima ukus žvakaće gume, Inca cola koja je najprodavaniji napitak. U Peruu je vrlo omiljeno i pivo, cerveza, a među najprodavanijima su sorte Cusquena, Cristal, Arequipena pilsen i nacionalni koktel Pisco sour. Pisco sour je mješavina rakije od grožđa, pisca, soka limete, šećera i bjelanjaka.. U Peruu se, posebno na visinama pije čuveni čaj od koke.
7. SIGURNOST
Sigurnost u Peruu je dobra sa izuzetkom određenih zona, posebno graničnih zona sa Kolumbijom i Ekvadorom. kada je riječ o glavnom gradu Limi, treba se kretati samo u turističkim zonama centra grada i kvartovima Miraflores i Barankco. Ostale dijelove grada treba izbjegavati, posebno noću. Turistička mjesta poput Cuzca i Aquas Calientesa su sigurna s napomenom da se i ovdje vodi računa o osobnim stvarima, novac i vrijedne stvari se ostavljaju u hostelima.
8. ODJEĆA
Slojevita. Za Limu je potrebna ljetna odjeća zbog visokih temperatura, dok je za boravak u regiji Cuzca koji se nalazi na 3400m nadmorske visine potrebna slojevita odjeća tokom dana i toplija odjeća u večernjim satima. Udobna obuća za pješačenje je neophodna.
9. NOVAC
Lokalna valuta je Nuevo Sol ili samo Sol, 1e - 3,5sol, 1$ - 3,3 sol.
10. STRUJA
Nije potrebno koristiti adaptere za Peru.
BOLIVIJA
1. OPĆI PODACI
Višenacionalna Država Bolivija nalazi se u centralnom dijelu Južne Amerike, smještena između Argentine, Paragvaja, Perua, Čilea i Brazila, bez izlaska na more. Prije dolaska Španjolaca, teritorij Bolivije bio je dio Carstva Inka, najveće države predkolumbovske Amerike. Konkvistadori su zauzeli ovo područje u 16. stoljeću i tokom najvećeg dijela vladavine, bila je poznata kao Gornji Peru, pod upravom Vicekraljevstva Peru. Borba za nezavisnost je trajala od 1809-1825. godine, nakon čega je uspostavljena republika koja dobija ime po Simonu Bolivaru. Bolivija je demokratska republika podijeljena na 9 departmana a ukupan broj stanovnika je oko 10 miliona. Glavni grad je Sukre a sjedište vlade se nalazi u La Pazu. Službeni jezik je španjolski, ali je ustavom Bolivije definirano još 37 jezika od kojih je najpopularniji Ajmara jezik.
2. VIZA
Za državljane RH nije potrebna viza za ulazak u zemlju.
3. CJEPIVA I ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Ne postoji bojazan od epidemija i zaraznih bolesti.
4. VREMENSKA ZONA
Bolivija se nalazi u UTC -4 vremenskoj zoni.
5. KLIMA
Klima u Boliviji je topla i vlažna, iako klimatski uvjeti variraju zavisno o nadmorskoj visini. U višim područjima, kao u Andama, klima je hladna, suha i vjetrovita, dok je u nizinskim područjima vlažna i blaža. Prosječne godišnje temperature variraju između 8°C na Altiplanu i 26°C na istočnim ravnicama. Padaline također ovise o nadmorskoj visini. Najkišovitije područje zemlje je Yungas gdje godišnje prosječno padne 152cm kiše.
6. HRANA
Raznovrsnost Bolivije utjecala je na to da i kuhinja Bolivije bude raznovrsna, uglavnom sastavljena od mješavine indijanskih jela i španjolskih specijaliteta. Osnovne namirnice su kukuruz, krumpir, mahunarke, papričice ali i jela koja su donijeli Španjolci: piletinu, rižu i govedinu. U tradicionalnim jelima ćete sresti ahi papričice, morsko prase, kvinoju, juku. U području oko Titikaka jezera, najpopularnija je truća, jezerska pastrmka. Poseban doživljaj u Boliviji je ručanje na lokalnim pijacima. Nacionalno piće Bolivije je mokaćići, osvježavajuće piće koje se radi od marelica, šećera, cimeta i češnja.
7. SIGURNOST
Bolivija spada u zemlje srednjeg i visokog rizika. Kao izraz socijalnog konflikta u zemlji, česte su demonstracije koje dovode do blokiranja gradova i zatvaranja puteva. U zonama La Paza su česte sitne krađe i džeparenja te stoga treba posebno voditi računa o osobnim stvarima i vrijednosti ostavljati u hotelima. Preporučuje se kretanje u grupama, širokim i osvjetljenim ulicama centrom grada, nikako se ne kretati mračnim ulicama u udaljenim dijelovima grada. Taksi je najbolje pozvati iz hotela ili restorana.
8. ODJEĆA
Različita klima zahtjeva i slojevitu odjeću. Ipak, kako se u Boliviji krećemo na većim nadmorskim visinama, potrebno je imati i topliju odjeću posebno u večernjim satima kada su niske temperature.
9. NOVAC
Lokalna valuta u Boliviji je bolivianos ali je moguće plaćati u dolarima.
1e - 7bol, 1$ - 6,8bol. Ne preporučuje se upotreba kartica.
10. STRUJA
Struja u Boliviji je 230V. Utičnice su najčešće kao za europsko tržište te nije potreban adapter.
ČILE
1. OPĆI PODACI
Republika Čile je država koja se nalazi u Južnoj Americi, karakteristična po svom uskom i dugom pojasu koji zauzima između planinskog vijenca Anda i Tihog oceana. Graniči se sa Peruom, Bolivijom i Argentinom a na zapadu je široko otvoren ka Pacifiku. Na površini od 756.950km2 živi nešto malo manje od 17 milijuna stanovnika. Glavni i najveći grad je Santiago de Chile. Danas je Čile jedna od najrazvijenijih i najutjecajnijih zemalja Latinske Amerike sa uglednom vojskom i rastućom privredom. Čile predvodi Latinsku Ameriku u ljudskom razvoju, dohotku po glavi stanovnika, ekonomskom razvoju i niskoj stopi kriminala.
2. VIZE
Za državljane RH nije potrebna viza za ulazak u zemlju.
3.CJEPIVA I ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Nije potrebno cjepivo za ulazak u zemlju. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Ne postoji bojazan od epidemija i zaraznih bolesti.
4. VREMENSKA ZONA
Čile se nalazi u UTC -4 vremenskoj zoni.
5. KLIMA
Raznolikost u pogledu prirodnih karakteristika Čilea učinili su i takvu klimu. Na sjeveru je najsuša pustinja na svijetu Atakama, u središnjem dijelu je sredozemna klima, dok je na samom jugu oceanska klima. U najvećem dijelu zemlje su izražena sva 4 godišnja doba.
6. HRANA
Čileanska kuhinja je mješavina tradicionalne kuhinje sa španjolskim specijalitetima, nastala pod brojnim utjecajima, od kojih je more najznačajniji od njih, zbog čega su riba i morski plodovi glavni sastojci mnogih jela. Za razliku od južnoameričke kuhinje za koju najčeše kažemo da je začinjena, čileanska kuhinja je blaga, bazirana na svježim sastojcima. Jedno od najpopularnijih jela koje nikako ne bi trebalo propustiti je curanto. Curanto je jelo od mesa, školjki, ribe i povrća, koje se tradicionalno priprema u rupi iskopanoj u zemlji, gde se svi sastojci peku na vatri, poprimajući pomalo zemljani i dimljeni okus, a zatim krčkaju u kotliću dok jelo ne bude gotovo. Tipična čileanska jela su Arrollado de Chancho – komadići svinjetine urolani u slaninu i umočeni u čili umak, Carbonada – goveđa juha s raznim povrćem, krumpirom, lukom, mrkvom, brokulom, zelenim paprom i peršinom, Cazuela de Ave – pileća juha s komadićima mesa, krumpirom, graškom ili grahom, rižom ili knedlama, Empanada de Pino – lisnato tijesto punjeno komadićima mesa, lukom, maslinama, suhim grožđem i komadićima kuhanog jajeta, zapečeno u pećnici, Palta Reina – avokado presječen na pola i punjen tunom i preliven majonezom, Pastel de Choclo – tipično ljetno jelo, kukuruz i meso, sjeckani luk, sitno sjeckana piletina, komadići kuhanog jajeta i masline, zapečeni u pećnici. Kada je riječ o nacionalnom piću, svakako su najpopularnija čileanska vina koja se smatraju za jedna od najkvalitetnijih u svetu. Također, za nacionalno piće se smatra i pisko, rakija od grožđa od koje se dobiva čuveni koktel pisco sour, mješavina rakije od piska, bjelanjaka i soka od limuna. Zanimljivo je da se Čile i dan danas spori sa Peruom oko pisca.
7. SIGURNOST
Sigurnost u Čileu je na zadovoljavajućem nivou dok u rizične zone spada samo centar glavnog grada Santiago de Chile, gdje se ne preporučuje kretanje noću. Ostali dijelovi zemlje su sigurni.
8. ODJEĆA
Ukoliko u Čile putujete u siječnju/veljači kada je ljetna sezona za Santiago de Chile, trebaju vam isključivo ljetne stvari, lagana i udobna odjeća i obuća. Ukoliko se odlučite za Patagoniju, neophodna je zimska odjeća.
9. NOVAC
Lokalna valuta je čileanski pesos. 1$ - 680pesosa, 1e- 770pesosa. Moguće je mijenjati kako dolare tako i eure a može se plaćati i karticama.
10. STRUJA
Struja u Čileu je 220V i nije potrebno koristiti adapter.