Tradicionalna jela meksičke kuhinje
Pri spomenu pojma „meksička kuhinja“ nekoliko će nam asocijacija prvo pasti na pamet: ljuto, tortilje, kukuruz, grah, umaci, čili. I doista, sve od navedenog predstavlja temelje brojnih recepata meksičke hrane. Na putovanju u Meksiko imat ćete priliku doživjeti svu punoću okusa ove tradicionalne kuhinje, bilo da u njima uživate na nedjeljnom ručku kod lokalne obitelji ili u malome noćnom baru nakon veselog izlaska.
Koja su to jela koja čine okosnicu meksičke kuhinje? Započnimo s jelima koji je osnovni sastojak tortilja. Mnoga od ovih jela stara su tisućama godina te potječu iz vremena drevnih Azteka.
Čak i ako niste vrsni poznavatelj meksičke kuhinje, gotovo ste sigurno čuli za burrito. Ovo se jelo pravi od pšenične tortilje. Tortilja se mota u stožasti oblik zatvoren sa svih strana, te ispunjen raznim sastojcima. Najčešći su sastojci burrita pečeno meso, grašak, povrće, sir i umak. Burrito se obično jede rukama.
Za razliku od burrita, enchilada se izrađuje od kukuruzne tortilje, koje su manje od pšeničnih tortilja. Enchilada se obično jede vilicom i nožem. Sastojci su jednaki kao kod burrita, ali ovo je jelo preliveno umakom od rajčice i čilija te sirom (baš zbog toga nezgodno ga je jesti prstima).
Jedno od najpopularnijih jela meksičke ulične kuhinje jest taco. Izrađuje se od malene tortilje koja je punjena, pogađate, mesom, povrćem, sirom i grahom. Tortilja može biti zamotana kao burrito, no obično je samo presavinuta u obliku polumjeseca. Jedna vrsta tacoa su i quesadille. Tortilja se u ovom jelu uglavnom puni sirom, a ponekad i mesom i začinima, nakon čega se lagano ispeče na tavi. Tradicionalno, radi se od kukuruzne tortilje.
Tortilje ne moraju uvijek biti čitave već se mogu i pokidati ili razrezati. Tradicionalni doručak u kojemu se koriste takve tortilje naziva se chilaquiles. Kriške tortilje za ovo jelo prže se u ulju te se nakon toga preliju ljutim ili blagim umakom. Tako začinjeni komadi miješaju se sa svježim sirom, avokadom, rajčicom i lukom, kao i drugim sastojcima. Chilaquiles se često služe uz jaja, a popularne su i kao jutarnji lijek za mamurluk.
Vjerovali ili ne, od tortilje se radi čak i juha! Sopa de tortilla krepka je i ukusna, a radi se od prženih komadića kukuruzne tortilje u temeljcu od rajčice, češnjaka, luka, ljute papričice i epazotea (vrsta začinske biljke).
Ako ste ikad malo detaljnije istraživali meksičku kuhinju, sigurno ste se sreli s jelom tamale. Možda će vas iznenaditi, ali u ovome jelu nema tortilje! Tamali datiraju još iz doba Maja. Pripremaju se od kuhanog kukuruznog brašna s pikantnim komadićima mesa koji se zamataju u osušene ljuske kukuruza ili listove banane i kuhaju na pari. Ljuska ili listovi se ne jedu, ali se mogu koristiti kao tanjur. Kao i sa svim meksičkim jelima, u nju se mogu staviti brojni sastojci – meso, sirevi, voće, povrće.
U kolovozu i rujnu u meksičkim je dućanima dostupan nar. Zbog toga se u tom periodu često radi jelo naziva chiles en nogada. Poblano čili paprike punjene su picadillom (nadjevom od mljevenog mesa, voća (jabuke, kruške i breskve) i začina). Tako punjene paprike prelijevaju se bijelim umakom od oraha (nogada) koji se posipa bobicama nara i listićima peršina.
Za razliku od naše torte, ova riječ u Meksiku ima potpuno drugačije značenje. Zapravo označava sendvič u pecivu. Torte se poslužuju i tople i hladne. U njih dolaze različiti sastojci, a najčešći su, kao i uvijek, meso, sirevi, grah, avokado, rajčice, itd.
Uz sva ova jela, pogotovo ako su ljuće naravi, neminovno je da ćete ožednjeti. Kao pravi stanovnik Meksika, predlažemo vam da naručite Jamaicu – svježi sok od hibiskusa. Okus ovoga soka je opor, kao kod brusnice, stoga se često zasladi šećerom. Još jedan osvježavajući napitak je i tamarindo, sok od tamarinda (biljke iz porodice mahunarki). Ako pak niste skloni eksperimentiranju s okusima, uvijek vam ostaje dobra stara limunada.
Ako su vam od ovoga teksta narasle zazubice, nema vam druge nego probati neka od ovih jela na našem putovanju u Meksiko!
Ozren Kanđera