Jedan dan u Krakovu – gdje izaći i što probati od lokalne hrane
Dragi čitatelju, krenimo u čarobni obilazak predivnoga grada na jugu Poljske. Krakov, kao jedan od najpoznatijih studentskih centara u Europi i drugi najmnogoljudniji grad u Poljskoj, poznat je i po svojoj neobičnoj hrani i klubovima koji se nalaze u podrumima.
Prije svega, kada smo u Krakovu, za doručak moramo pojesti jednu dobru zapiekanku. Tradicionalni kruh izduženoga oblika, lijepo zapečen s umakom od bijeloga luka, gljivama i sirom otopljenim i prelivenim preko cijeloga kruha. Mmmm…zvuči baš njam! Ovo je brza ulična hrana, tako da je dostupna 24/7. Zapiekanke možemo naći na svakom uglu, ali, po mom mišljenju, najukusnije su na središnjem trgu Židovske četvrti. Osim zbog ukusne hrane, Židovsku četvrt treba obavezno posjetiti zbog kulturno-povijesne vrijednosti. Ova je četvrt svakako nezaobilazna znamenitost prelijepoga Krakova.
Iako bi se reklo da smo mi Balkanci poznati po konzumaciji velike količine kruha, u tome su pravi majstori možda ipak Poljaci! U svakakvim oblicima i na svaki mogući način, kruh se jede izravno uz glavno jelo, a u velikom broju slučajeva je sastavni dio jela! Ako vam to zvuči nemoguće, tada morate probati čuvenu juhu od divljih gljiva u kruhu. Sve će vam biti jasno... Rado se sjećam ovog mirisa!
Pravi poljski tradicionalni ručak možete pojesti u restoranu Pod Wawelem, nadomak najpoznatije turističke atrakcije, brda Wawel, u čijem se podnožju nalazi i zaštitni simbol Krakova – zmaj.
Degustaciju započinjemo tradicionalnom juhom boršč. Boršč je bijela juha u kojoj ima jako puno kobasica, bijelog luka, svježeg peršina i kuhanog jajeta. Zašto kuhano jaje u juhi? Ovo jelo se sprema prvog dana Uskrsa, kada Poljaci idu na svoju jutarnju uskršnju misu. Nose boršč do crkve i svi zajedno kasnije doručkuju, te je ovo jedan od jako lijepih tradicionalnih običaja u Poljskoj. Inače, Poljaci su jedan od najreligioznijih naroda na svijetu, a po vjeroispovijesti su katolici.
Ako ste gurman ili neko tko voli isprobati što više od lokalne kuhinje za malo novca, obavezno morate posjetiti otvorenu menzu Restauracja & Pub u ulici Grodzka br. 6. Ispred vas će se naći pregršt pripremljene, tople i ukusne hrane. Restoran radi po principu menze i u ponudi možete pronaći baš sve: od zimnice, kiselog povrća, svježih salata, preko predjela, glavnih jela s raznim vrstama mesa, do sladoleda, čoko-grožđa i ostalih preukusnih slatkiša. Posjetite ovo mjesto jer ćete se oduševiti. Vjerojatno nećete moći pojesti sve što ste nagrabili, a trošak će biti nevjerojatno mal.
Još jedno preukusno jelo koje je odlično za večeru – pierogi. Pierogi su načinjeni od tijesta te dodatnog sastojka kojim je to tijesto punjeno. Nalik su talijanskim raviolima i nepalsko-tibetanskom jelu momo. Ipak, pierogi se razlikuju jer se u njima koriste lokalni začini te se pripremaju na poseban način, pa se zbog te jedinstvenosti smatraju nacionalnim jelom Poljske. Isprobajte ih kuhane ili pržene s povrćem ili sirom, sigurno nećete pogriješiti. Jelo je lagano, ali sadrži sasvim dovoljno kalorija da možete kasnije popiti koju votku ili grijano pivo te nastaviti s provodom po klubovima.
Krakov je grad s toliko legendi da, sve i kada biste ovdje ostali dovijeka, ne biste ih doznali sve. Ipak, šetnjom gradom doznat ćete mnogo o njima. Nakon ručka se možete slikati na Glavnome trgu ispred zgrade Sukkienice, obići katedralu sv. Marije, s čijeg se tornja svakoga dana čuje pjesma trube Hejnal mariacki, te posjetiti zamak Wawel i čuvenog zmaja. Sada je pravo vrijeme da popijete još jedno dobro pivo!
Svi misle da su hladno pivo i votka poljska tradicionalna stvar. Ne, ne, greška. Poljaci vole popiti grijano pivo, baš kao što mi volimo popiti grijanu rakiju ili grijano vino. U hladnim zimskim danima vrijedi popiti nešto što će vas ugrijati i malo opustiti.
Poslije grijanog piva i napornog dana potrebna je i jedna votka na eks da nas razbudi. Sve ovo treba probati u baru Bania Luka. Bar postoji na četiri lokacije pa vi izaberite u koji ćete otići. Poslije toga možete nastaviti prema jednom od barova koji se nalaze u podrumima. To su klubovi koji se sastoje od nekoliko soba. U svakoj sobi je drugačija atmosfera i drugačija glazba. Tijekom izlaska nas uvijek obuzme nevjerojatan mladenački duh te se obavezno počinjemo njihati u ritmu glazbe!
Za vas najjače i najhrabrije, kada mislite da ste probali sve od alkoholnih pića i uvjereni ste da je apsint najjače od njih – prevarili ste se. Poljaci su ljudi koji obožavaju uživati u alkoholu, a jedno od najljućih pića koje sam probao u svom životu je zapravo Spiristus s tabasco-umakom i kapljicom esencije ljute paprike. Poslije ovoga, ona priča o zmaju i cijeloj legendi više nije bila legenda jer sam ja postao taj zmaj!
Čekam vas u Krakovu da isprobamo svu preukusnu hranu koju ovaj grad nudi, a o clubbingu da i ne govorimo!