Je li Skandinavija skupa? Trikovi za jeftin, a odličan obrok

Dosta vam je monotonih ljetnih plaža na uvijek istim mjestima, s istim ljudima i sličnim pejzažima? Pravo je vrijeme da odvojite jedno ljeto za nešto sasvim drugačije! Danas ćemo opisati kako, pravilnim izborom restorana, možete povoljno posjetiti skandinavske gradove, koji su, s optimalnom temperaturom u kolovozu, pravi izbor za drugačiji ljetni odmor.

Mislite da je Skandinavija skupa? Možda i jest za tipične turiste koji posjećuju glavne atrakcije te po defaultu sjedaju u restoran na glavnome trgu. To Jungle ekipa nije niti će ikada biti. Posjetiti jedan grad ne znači samo slikati se pokraj Male sirene u Kopenhagenu ili ispred dvorca u Stockholmu, već upoznati te gradove i kvalitetno iskusiti sve njihove čari. Da bi se to postiglo, nužno je dobro se informirati, ući u male radnje i biti spreman probati različite stvari.

S obzirom na to koliko je prehrana važna, svaku pripremu za putovanje započinjem kvalitetnim informacijama o hrani. Ako krenemo od doručka, bitno je naglasiti da ljudi u Skandinaviji nemaju naviku ujutro konzumirati težak doručak s izobiljem jaja, šunke i slanine. Upravo zbog toga u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj postoji široko rasprostranjena srednja klasa suvremenih službenika koji ujutro užurbano svraćaju u male kafiće-slastičarnice i uzimaju svoj doručak. Iako su mala, sa svega dva ili tri stola, i nalaze se obično u nekom kutku ulice, na ovakva mjesta treba obratiti pažnju i upravo u njih sjesti kada želite doručkovati. Imaju divne kifle s maslacem od kikirikija ili čokoladom, a ponekad i izuzetno ukusne pogačice. Kako Skandinavci vole, i naveliko konzumiraju, lisnata tijesta, njihov su okus doveli do savršenstva, a nakon jedne pojedene kifle i jake crne kave, energetski ćete biti spremni za narednih 5-6 sati. Naravno, sve to možete pojačati limunadom ili cijeđenom narančom, koja daje dosta energije za beskrajne dnevne šetnje, primjerice po jedinstvenom muzeju Vasa u Stockholmu.

Ručak, s druge strane, pruža dosta više opcija. Tradicionalni restorani koji služe riblje specijalitete poput lososa uglavnom imaju vrlo visoke cijene. Upravo iz tog razloga skandinavski gradovi prepuni su međunarodnih kuhinja iz svih krajeva svijeta. Kineska i talijanska kuhinja često nude značajno pristojnije cijene, a svejednako nude vrhunske okuse. Osim toga, ako baš imate želju za tradicionalnom vikinškom kuhinjom, postoje (ne previše česti, ali postoje) all-you-can-eat restorani koji po jedinstvenoj cijeni nude više jela po vašem izboru, u količini koju želite i možete pojesti. Osim toga, u Skandinaviji postoji raznovrsna ponuda brze hrane koja uključuje meso ili ribu u kombinaciji s krumpirom ili rižom, s dobrom kalorijskom vrijednošću te cijenama povoljnijima od onih u restoranima. Naravno, sve to treba upotpuniti jako ukusnim uličnim poslasticama, koje se prodaju na gotovo svakom uglu. U svakom slučaju, naši hosteli u svojem sastavu gotovo uvijek imaju kuhinju, u kojoj brzo možete pripremiti danskog lososa ili tjesteninu u umaku od rajčice kombinirati sa svježom skandinavskom tunom.

Ipak, treba imati u vidu da Skandinavija nije Balkan te da je njihovo poimanje novca dosta drugačije. Unatoč tome, uz odgovarajuću pripremu u vidu informiranja o hrani i povoljnim restoranima i brzoj hrani moguće je uštedjeti dosta novca koji se onda može preusmjeriti na krstarenje čarobnim kanalima Kopenhagena, odlazak na olimpijsku skakaonicu u Oslu ili posjet nevjerojatnom danskom dvorcu Kronborg jer je magija kojom Skandinavija odiše ljeti zaista jedinstvena. 

Radosav Tucović